zaterdag 1 september 2012

Revit Lt

Zat er al lang aan te komen. Het begon met Project Spark.
Dat werkte al heel leuk, zij het, dat ik niet kon uitwisselen met andere Revit programma's. Installeren liep ook niet lekker. Hoe dan ook,
De Revit Lt is nu officieel uitgegeven.
Voor studenten zou ik er nog even niet aan beginnen; je hebt tenslotte je gratis download van Revit.
Voor bedrijven kan het interessant zijn qua prijs. Moet je wel weten wat je mist tov de grote versie!
Ik ben benieuwd naar ervaringen. Hoe makkelijk draait het op een kleinere pc bijvoorbeeld..
http://usa.autodesk.com/revitlt/
downloadable vanaf 18 september a.s.

meer hierover (voors en tegens):
http://blog.revitforum.org/2012/09/revit-lt-best-that-ever-happened-to-aec.html?m=1
http://revitfactcheck.blogspot.nl/2012/09/nobody-read-this-post-please-revit-lt.html
Workflow:
http://wikihelp.autodesk.com/Revit_LT/enu/2013/Help/0075-Revit_LT75/0076-Interope76/0089-Updating89

Nationale BIM Brombeer

donderdag 30 augustus 2012 | Martijn de Riet
martijn_de_riet_portret_groot.jpg
Dit is mijn eerste column voor Het Nationaal BIM Platform. Ik ben met een aantal andere mensen gevraagd om periodiek mijn mening te geven over de stand van zaken in de BIM-wereld. En wie mij wat langer kent, weet dat ik altijd wel een mening heb klaarliggen over de meest uiteenlopende dingen.
Nadat ik ja had gezegd, kreeg ik van HNBP wat spelregels. Niets op tegen natuurlijk, en ze waren ook niet verrassend. Toch is er eentje waar ik me wel wat zorgen om maak: "uw column is positief en opbouwend"... Hmm, ik heb mijn meningen er even op na gekeken, maar dat dunt het aantal onderwerpen voor columns toch wel uit. Ik heb namelijk ook vaak kritische meningen. Dus voor mij ligt de grote uitdaging in het op positieve manier formuleren van kritiek. En daar is niets mis mee, met alleen maar geklaag schiet niemand wat op. Dan wordt je al snel de Maarten van Rossum van het BIMmen, de Nationale BIM BromBeer. Dus laten we eens bij het begin beginnen: BIM-onderwijs.
Zoals met alle innovaties staat of valt de acceptatie van BIM met de verspreiding van kennis. Onderwijs dus. En op bedrijfskundig en organisatieniveau worden er genoeg onderzoeken gepubliceerd vanuit de diverse technische universiteiten en HBO-instellingen. Wat mijn inziens veel beter kan (let op de formulering!) is het toegepaste onderwijs. Op alle niveaus staat de implementatie van BIM nog in de kinderschoenen. Veel opleidingen zijn ‘ermee bezig’ maar heel zelden is BIM het leidende principe in het technische onderwijs. Het komt ’erbij’, naast de traditionele CAD-werkwijze. Ik weet wel dat de hoeveelheid werk die traditioneel wordt uitgevoerd het aantal BIM-projecten vele malen overtreft maar toch: als je de huidige vacatures bekijkt, is het hebben van basiskennis van BIM onontbeerlijk.
Natuurlijk zijn hier uitzonderingen aan te wijzen. Zoals het MBO Landstede waar al vele jaren toegepast BIM-onderwijs wordt gegeven bij de opleiding Bouw & Architectuur. Maar zoals bijna altijd wordt deze inspanning grotendeels gedragen door een persoon: Henry Kerkhof. Het waren zijn niet aflatende inspanningen die van Landstede een voorloper hebben gemaakt.
Mijn stelling: mensen als Henry moeten gekoesterd worden, de waardering krijgen die ze verdienen. Zij gaan BIM verankeren in de harten en hoofden van de toekomstige werknemers. Dus directies en beleidsmakers van technische onderwijsinstellingen: zoek en vindt uw Henry. Faciliteer ze en geef ze geld en mogelijkheden om uw opleidingen voor te bereiden op de toekomst!
Martijn de Riet is directeur van MDR Advies.

Meer 'Opinie' op HNBP.nl